Pazar, Ağustos 02, 2020

PROBİYOTİK NE ZAMAN KEŞFEDİLDİ?

Merhaba,

Ozonlabs Ceo'su Balasu Dündaralp size güzel bir yazı yazdı...




PROBİYOTİK NE ZAMAN KEŞFEDİLDİ?

 

Probiyotik ne zaman keşfedildi ele aldığımız bu yazımızda aynı zamanda probiyotiklerin tarihteki önemine de değindik.

 

Asya ve Kuzey Afrikalı antik insanlar M.Ö 8000 ila 5000’li yıllarda , Hintlilerin ise MÖ 2000’li yıllara ait Ayurvedik ilahilerinde fermente edilmiş süt ürünlerine beslenmelerinde yer verdiklerini aktarmıştır. Tarih öncesi çağlarda probiyotik adı ile bilinmeyen ancak fermentasyondan geçirilen bu gıdalar eski Mısırlılar ve Romalılar dönemine ait bir çok kayıtta bulunmuş, süt, peynir ve tereyağı yapımından bahsedilmiştir. Sümerler çölleri koyunların midesinden aldıkları bir maya ile sütü birleştirerek hazırladıkları peyniri yiyerek geçmiştir. Bu dönemde bu coğrafyadaki medeniyetler probiyotiklerin farkındalığı ile hareket etmiş, probiyotiğin tarihine bakılırsa keşfi antik medeniyetlere kadar dayanmıştır.

 

Hemen hemen tüm antik medeniyetler gıda fermentasyonu konusunda bilgiye sahipti. Japonlar, Çin ve Kore Medeniyeti patlıcan, kabak, salatalık, soğan ve havucu uzun süre fermente ederek turşu yapıyordu. Çin’deki eski kayıtlar probiyotik kaynağı olan lahana turşusunun 6000 yıl kadar eski olduğunu kanıtlamaktadır.

 

PROBİYOTİKLERİN KOZMETİKTEKİ YERİ
 

Probiyotik içerikli kozmetik bakım ürünleri dünyada ilk kez Eski Mısır Medeniyeti’nde keşfedilmiştir. Mumyalama sanatı üzerine de uzman Mısırlılar fermente ürünlerin cilt sağlığı için kullanılabilen bir hazine olduğunu biliyordu. Kırışıklıkları iyileştirmek için balmumu, moringa yağı, badem çimini ezip karıştırıypr ve fermente edilmiş probiyotiklerce zengin sebze sularını da ekleyerek ciltlerine uyguluyordu. Anlaşılan probiyotikleri modern çağ tekrar keşfederken Eski Mısır, güzellik ve kişisel bakımda çağlar önce epey bir yol almıştı.

 

Eski Mısır süt ve süt ürünlerinin de cildin güneşten gelen ısı ve ışınlarına karşı korunmasında ve iyileştirilmesinde önemli kozmetikler olarak kullanan ilk medeniyettir. Kleopatra’nın güneşlendiği, yüzdüğü ve cildine süt ile bakım yaptığı tarih kayıtlarına geçmiştir.

 

Mısır, Çin ve Japon kadınları güzellik ve sağlık için bir şekilde faydalı olduklarına inandıkları fermente kozmetikleri ciltlerine , yaralara uygulayarak şifa buldular.

 

Günümüz dünyası bugün probiyotikleri yani faydalı bakterilerce oluşan biofilmi insan vücudunda önemli ve korunması gereken bir yapı olarak görmektedir. Probiyotikçe desteklenmiş kozmetikler konusunda çalışmalar yapan temiz kozmetik dünyası da bu konuda yeni ürünler geliştirmenin faydalı olduğuna inanmıştır.

 

Probiyotik Yüz Temizleme Köpüğü konusunda bence dünyada sayılı birkaç üründen olan ve 34 ülkede satılan Ozonlabs Probiyotik Yüz Temizleme Köpüğü, fikrimce tarihi remedilerden oldukça esinlenilmiş başarılı bir ürün. İçerisindeki laktik asit yani süt asidi, cildin kendisini güneş ışınlarına karşı korumasında biofilm ile destekli yapısı ile cildi kurutmadan temizlemesinde etkili. Ancak her laktik asitçe zengin köpük de iyi temizliyor mu hayır. İşin sırrı kozmetik bileşenlerindeki akıldan kaynaklanıyor. Yoksa hepimiz mükemmel bir temizleme köpüğü de yapabilirdik.

 

Temiz kozmetikte Türkiye’de içerikleri ile en başarılı bulduğum marka Ozonlabs’in Probiyotik Yüz Temizleme Köpüğü hayat boyu dolabımda olsun ve sabah akşam kullanayım dediğim ürünlerden.

 

Sen de göz atmak istersen linki bırakıyorum.

 LİNK

 

Kaynakça :

 

https://cirem.com/the-history-of-skincare/?doing_wp_cron=1596360386.1946709156036376953125

 

https://www.alchemywebsite.com/islam23.html





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder